12 września nasi najmłodsi uczniowie odwiedzili zagrodę edukacyjną w Zwierzyńcu Pierwszym, gdzie uczestniczyli w zajęciach „Od ziarenka do bochenka”. Celem wizyty było poznanie procesu produkcyjnego chleba – od małego ziarenka, które jest wysiewane przez rolnika aż do wypieku bochenka przez piekarza. Tym samym dzieci dowiedziały, iż niełatwy jest zawód piekarza.
W programie znalazły się również min. opowieści o obrzędach przy dawnym wypieku chleba w tradycyjnych piecach chlebowych, pokaz narzędzi potrzebnych do pieca i do wypieku chleba, przygotowywanie mąki na ciasto chlebowe przez mielenie zboża w żarnach.
Każdy uczestnik warsztatów miał swoje zadanie i wkład w przygotowanie ciasta chlebowego. Z ogromnej dzieży dzielono ciasto na porcje i każdy mógł formować swój indywidualny kształt bułki. W czasie gdy bułeczki piekły się w piecu, dzieci zostały poczęstowane tutaj wypieczonym chlebem z miodem, dżemem lub smalcem.
Uczniowie dowiedzieli się także wielu ciekawostek historycznych takich jak pochodzenie nazwy miejscowości Zwierzyniec – gdzie niegdyś na polowania przyjeżdżał sam król Kazimierz Wielki.
Na zakończenie dzieci mogły spędzić troszkę czasu na świeżym powietrzu, gdzie czekała na nich nie lada niespodzianka – wspaniały plac zabaw z mini kojką tyrolską.
To była naprawdę wartościowa lekcja o dawnych polskich zwyczajach. Na pewno jeszcze tutaj zawitamy!

Skip to content